lauantai 13. huhtikuuta 2019

Totuuden hetki: velat 13.4.2019


Tilanne tuntuu kestämättömältä, ahdistavalta - ja sitä se onkin. Sitten pitäisi miettiä, miten tästä voi selvitä.

Alla lueteltujen lisäksi minulla on myös asuntolaina, auton osamaksu (rahoitusyhtiölle) ja remonttilaina (osamaksu). Niitä en listaa tähän, mutta yhteensä kk-erät edellä mainituista tekevät 807 euroa. 

Kiinteät lainat:
Osuuspankki (takaaja): 27776,24 e / 400 e (4,8 %),  laina-aika 7 v.
Credento: 19933,63  e/ 272,99 e (10,7 %),  laina-aika 10 v.
Bank Norwegian 10 394,46 e  / 124,06 e (12,4 %), laina-aika 15 v.
S-pankki 6106,60 e / 77,45 e (8,69 %),  laina-aika 12-v.

Luottokortit:
S-visa 9933,99 e / 3 %:n lyhennys, n 300 e /  luottoraja 10 000 e
OP-visa 5922,19 e / 180e  luottoraja 6000 e
Norwegian Visa 7002,08 e / 210 e,  luottoraja 7000 e
Nordea Mastercard 3899 e / 120 e  luottoraja 4000 e 

Tililuotot ja vipit:
Risicum   5245,42 e / 300 e (29%) luottoraja 5000 e
Euroloan  7221,99 e / 208 e (29 %) luottoraja 7000 e
Credit24 2535,49 e (64%) luottoraja 3000 e
Ferratum 2308 e / 231 e (216 %) luottoraja 2000 e
Saldo 1193,46 e / lyhennys 15 % eli n. 170 e (n. 164 %) luottoraja 2000 eAnnuiteettimuodon vuoksi kiinteät lainat eivät tässä vaiheessa lyhene juuri ollenkaan Osuuspankin vakuudellista lainaa lukuun ottamatta. Itse asiassa mikään ei juuri lyhene minimilyhennyksillä, vaan alkaa kasvaa.

Teen jo nyt kahta työtä, eikä toisen työn lisääminen ole mahdollista ajallisesti tai voimavarojen puolesta. Yhdistelmälainaa en saa, sillä ei ole vakuuksia. Vielä voin yrittää pyöritellä lainoja joten kuten, mutta kovin kauan se ei liene mahdollista luottorajojen ollessa noin äärimmillään.

Taloudellinen "puskuri" on tällä hetkellä n. 800 e käteistä, 2200 e rahastossa ja n. 1000 e tilillä. Palkka tulee maanantaina, mutta se menee kokonaan velkoihin ja muihin laskuihin. 

Rahaa pitäisi ansaita ainakin ruokaan, jos/kun kaikki hupenee velkoihin. Kesällä toiseen työhöni tulee tauko, joten on hyvin mahdollista, että korttitalo kaatuu viimeistään silloin. Ajatus ulosotosta ja luottotietojen menetyksestä tuntuu kestämättömältä. Keskustelin velkaneuvojan kanssa pari-kolme viikkoa sitten ja kodin ulosmittaus on aivan mahdollista huolimatta siitä, että siinä tapauksessa joutuisin asumaan useita satoja euroja kalliimmalla ja maksuvarani velkojen suhteen heikkenisi.

Pikakelausta taaksepäin ei ole - mieluusti kelaisin viimeisen puoli vuotta, ja kaksikin vuotta. 

Kirjoitin edellisessä tekstissäni haluavani kirjoittaa selviytymistarinan. Jo nyt voin sanoa uskon olevan koetuksella.

10 kommenttia:

 1. JOs haluat välttää ulosoton niin ehdotan seuraavaa:
  1. Lopeta pelaaminen
  2. Lyhennä ensi aina luottokorttivelat, sit ku ne on lyhennetty niin otat sen velan tavallaan takaisin itsellesi ja maksat sillä summalla noita tililuottojen ja vippien lyhennyksiä. Melkoista pyöritystähän se on, mutta silti saisit noita tuolta yksitellen pois ja jonkin ajan päästä alkais helpotamaan
  3. Rahastosta rahat pois ja niillä maksamaan tuosta tililuotot ja vipit osuuden lainoista jotain lainaa pois

  Nään, että tilanteestasi on mahdollista selvitä, mutta se vaatii kovaa talouskuria ja ehdotonta pelittömyyttä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja tsempeistä! Tuo ykköskohta on tietenkin kaiken perusta - sitä kohti ja todella toivon nyt kirjoittamisen myötä saavani fokuksen muualle. Tuollaista pyörittelyä luottokorttien kanssa minun varmaan on tehtävä; vähän jo suunnittelinkin, että maksan ensin S-visan, sen jälkeen OP-visan ja sitten jonkun vipin tai tililuoton. Ferratumin lyhennyksen olen juuri maksanut, joten lyhennyksistä ei sinänsä ole paine, se tosin kasvaa jatkuvasti järkyttävää korkoa (kahden viikon ajalta korkoa oli tullut n. 50 e!). Rahastosta otin vähän aikaa sitten 3000, mutta niillä olen lyhentänyt jo velkaa ja valitettavasti myös pelannut. Tuo 2000 yritän pitää kiinni vielä heinä-elokuulle, jolloin en saa toisesta työstäni rahaa ja nostan sen viimeistään sitten. Sulla on ollut jo pitkään tosi hyvä meininki velkojen maksussa ja se näkyy hienosti! Tsemppiä sullekin edelleen!

  VastaaPoista
 3. Samassa liemessä ollaan. Itselläni ei niin suurta vaikutusta pelaamisella, pienestä purosta kasvoi vain joki.Aikanaan oli tiukka tilanne rahallisesti, oli vain pari luottokorttivelkaa ja yksi kulutusluotto. Mies joutui hetkeksi lomautetuksi, itsellä sunnuntaityöt vähenivät. Hain 500€ korotusta pankin kulutusluottoon, en saanut. Miehellä oli kauhea stressi pärjäämisestä. Hain sitten salaa pikavippiä.Hain 500€,luotto olikin 2000€,josta sain nostaa sen 500€.Kk-erä oli pieni, seuraavassa kuussa eivät taaskaan rahat riittäneet jne. Nyt velkaa on 90000. Sekin pankki, josta en aikoinaan saanut pientä korotusta kulutusluottooni, antoi viime kesänä nostaa rajan 2000:sta 8000€.Se häpeä, ettei pystynyt ajoissa kertomaan miehelle tai yhtään kenellekään ajoi tilanteeseen. Otin velkaa maksaakseni velkaa. Pohja putosi siinä vaiheessa kun en saanutkaan tehdä nostoa takaisin tililleni juuri maksamaltani luotolta. Pyöritin tätä rumbaa vuosikausia kenenkään tietämättä. Nytkään ei kukaan muu tiedä kuin mieheni ja hänkään ei kaikkea. Hänen asenteensa on niin sanallisesti päällekäyvä, etten pysty puhumaan asiasta. Ensimmäiset haasteet käräjäoikeuteen tippuivat postiluukusta viime viikolla, olisi ollut vielä mahdollisuus maksamalla välttää ulosotto, mutta rahaa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Todella raskasta tällaisen kuvion pyörittäminen. Ikävä juttu, ettet pystyt miehen kanssa puhumaan. :( Itselläni ei ole tällä hetkellä puolisoa, joten sen suhteen ei joudu koetukselle, mutta toisaalta ei ole tukeakaan. Pienistä puroista voi todella nopeasti kasvaa järkyttävän voimallinen virta, jossa käytännössä koko oma elämä ei ainoastaan ajelehdi vaan on syöksyy virran mukana hallitsemattomasti. Tsemppiä ja voimia! <3

   Poista
 4. Eikö olisi järkevää myydä heti asunto ja lyhentää sitten velkaa pois, jos asunto-laina jää jotain? Jos tiedä jo nyt, että olet aivan äärirajoilla, niin velkoja tippuu pian ulosottoon ja sitten sitä ei enää voi perua. Nyt pitää vain hyväksyä se, että asunto lähtee alta. Asuntomenot voivat nousta, mutta myös velkamäärä on sen jälkeen merkittävästi pienempi. Jos saat asunto-velka jotain, niin lyhennetä sillä nuo kalliit vipit pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!Velkamäärä ei kokonaissummaan nähden merkittävästi pienenisi (saattaisi tosin omalta kannaltani vähentyä ratkaisevastikin), sillä asuntovelkaa on vielä paljon ja tämän päälle myös remonttilainaa. Lisäksi asunnon arvo on laskenut selvästi hankintahinnasta. Nämä tietysti ulosottomies saattaisi ottaa huomioon, tiedä häntä.

   Olen sen verran umpimielinen, että en aio heti luovuttaa, vaan yritän selvitä jotenkin. Velkamäärä on muodostunut niin nopeasti, etten ehkä vielä itse kaikkia realiteetteja hahmota. Silti: vielä en sitä korttia katso.

   Poista
 5. Oikeasti toivon, että jos ja kun näin haluat, niin pystyt hoitamaan velat jollain tapaa parempaan suuntaan. Velkamäärä on vain niin iso, että oletko realistisesti laskenut, että maksaminen kulutusluottojen koroilla on edes mahdollista siten, että velkamäärä lähtisi pienenemään? Haluaisin vain kertoa, että ulosotto ei ole loppu. Minulle se oli uuden alku. Ulosoton jälkeen rahaa jää kuitenkin käyttöön ihan kivasti, mikä mahdollistaa paremman elämänlaadun ja, mikä tärkeintä, pystyy keskittymään peliongelman hoitoon.
  En siis halua kritisoida, kannustaa vain :) Oma jaksaminen on myös tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :). Kyllähän se "hieman" huolestuttavalta näyttää. Tilanne edellyttänee sen, että saan jossakin vaiheessa vielä yhdistelmälainan järkevämmällä korolla. Tai sitten jonkin poskettoman hyvän idean ansaita lisätuloja. Toistaiseksi mikään lasku ei ole ollut myöhässä, joten on hirveän suuri kynnys luovuttaa. Moni on kokenut ulosoton ihan positiivisena palveluna. Kävin velkaneuvojalla ja hänen laskujensa mukaan minulla jäisi nykyiseen verrattuna yli 1000 euroa enemmän käteen ulosotossa kuin nyt. Toisaalta näillä lukemilla velkasumma kasvaisi aivan järkyttäväksi. Välillä kieltämättä ajatus selkeydestä tuntuisi helpottavaltakin.

   Poista
  2. Ymmärrän tuon kynnyksen ja varmaan itsekin sinnittelisin niin pitkään, kun homma pysyy hanskassa. Toivottavasti löytyisi mahdollisuus esim. tuohon yhdistelmälainaan. Vaikka ulosotto voikin helpottaa, niin toki aina yksi järkevä korkoinen järjestelmälaina on parempi vaihtoehto. Tällöin tosin peliongelman kanssa saa olla tarkkana,ettei kohta ole järjestelmälainan päällä samat irtovelat uudelleen. Jään seurailemaan blogiasi ja tsemppaamaan sinua :)

   Poista
  3. Joo, ajankohta ei ole vielä - tosin se ei edes ole omassa vallassani, sillä mitään järkevää lainaa en saa.Lähes koko velkavuori on itseasiassa erilaisten pienempien ja suurempien lainojen paniikkiyhdistelemisestä syntynyt.

   Poista