tiistai 16. huhtikuuta 2019

Huominen on joskus monen vuoden takainen

Suuret kulutusluottovelat ovat viime kuukausina olleen paljon julkisessa keskustelussa. Mm. Talouselämä uutisoi siitä, kuinka "moni on kerännyt kulutusluotoilla jopa yli 100 000 euron velat." Ihmettelisin, ellen itse olisi uutisoinnin kohde. Erityisesti ihmettelisin pelaamalla velkaantumista. Pari vuotta sitten, kun "peliurani" oli kestänyt puolisen vuotta ja kerryttänyt luottokortille saldoa, kuvittelin, etteivät kymmenien tuhansien velat, joihin luin joidenkin ajautuneen, tulisi koskaan koskettamaan minua. Yli sadasta tuhannesta puhumattakaan. Vaikka "moni" on velkaantunut, tuntuu välillä kuin olisin ainoa, huutomerkki marjamättäällä. Olen todella tyytyväinen syksyllä voimaan tulevasta korkolaista, sillä toivon sen säästävän monia muita talousvaikeuksiin ajautuneita tältä järkyttävältä kierteeltä, jossa velka uhkaa vain kasvaa. Toki velkaantumisen ehkäisyn ratkaisut ovat paljon moniulotteisempia, mutta tämä on hyvä juttu.

Mitä velkaantuminen (ja tähän kytkettynä peliriippuvuus) on minulle tähän mennessä aiheuttanut? Tunnen olevani toisen luokan kansalainen. Kannan salaisuutta sisälläni kaikkialla. Ennen kaikkea suren, että olen pelannut rakenteita lasteni elämästä. Vielä asia ei ole kunnolla konkretisoitunut, eivätkä lapset vielä ole menettäneet mitään merkittävää materiaalista. Taloudellinen ahdinko tulee kuitenkin näkymään jollakin tavalla heidänkin elämässään (vaikka ehkä ensisijaisesti he tarvitsevat läsnäoloani). Oma hyvinvointini on kärsinyt. Olen alkanut eristäytyä, sillä vapaa-ajan viettoon ystävien kanssa liittyy usein sisään rakennettuna pieniä kuluja, jotka tällä hetkellä ja toistaiseksi vielä vuosia ovat minulle suuria. Käydä syömässä, yksillä, leffassa tai teatterissa - no way. Tai korkeintaan mikroskooppisin kirjasimin kirjoitettu yes way, jolloin perustelen puolinaista osallistumistani kiireellä, väsymyksellä tai epämääräisillä kasautuneilla kuluilla. Teen itsestäni "arjessa uupuneemman" kuin olenkaan, jotta minulla on tekosyy poistua paikalta. Teen paljon töitä ja tulot ovat hyvät; siksikin sosiaalisissa tilanteissa "pienistä" asioista nihkeily tuntuu erityisen kiusalliselta (olen aiemmin ollut suurpiirteinen). En vastaa puhelimeen, jos tiedän asian koskevan sinänsä mukavaa ystävän tapaamista, mutta joka tarkoittaa rahan menoa. Jos jotain positiivista on tapahtunut, niin se, että ruokaan menee todella vähän aiempaan verrattuna, sillä minusta on tullut punalapputuotteiden pakastaja.

Mietin velkoja jatkuvasti. Ensimmäisenä aamulla. Viimeisenä illalla. Asia on taustalla koko ajan. Tiedän, että tästä on vain mentävä eteenpäin. Olen varma, että parempaa on joskus luvassa. Joskus huominenkin on monen vuoden takainen.

6 kommenttia:

 1. Tuo tekstisi on niin totta, samaistun 100% kirjoittamaasi. Et siis ole ainoa huutomerkki siellä marjamättäällä! Erityisesti nuo sosiaaliset tilanteet, kun ei voi lähteä edes kahville parhaan ystävän kanssa, koska ei ole tilillä sitä kahta euroa siihen kahviin.

  VastaaPoista
 2. Täällä myös yksi huutomerkki marjamättäältä. Kirjoituksesi osui ja upposi. Kuin omaa elämääni olisin lukenut. Pelaamalla olen minäkin talouteni vuoristorataan saanut ja velkaa noin 75 000 euroa...olen ollut pelaamatta lokakuusta lähtien ja käsittelen riippuvuutta terapiassa 2 krt kuukaudessa. Suosittelen lämpimästi terapiaa. On aukaissut silmäni ja se hirveä sisäinen ahdistus on loppunut. Nyt keikun kuilun reunalla velkojen suhteen. Perintätoimistojen asiakas jo olen ja kohta alkaa ensimmäinen iso laina valumaan ulosottoon kun en pysty sitä lyhentämään. Myös minulla on hirveä huoli siitä että luottotiedot menee ja kauhea häpeä. Minäkin tein joulukuuhun asti kahta työtä mutta oli pakko lopettaa. Burn out meinasi tulla. Nyt kun olen lukenut muiden kokemuksia ja selviytymistarinoita niin ehkä se ulosotto tosiaan lopulta on pelastus. Ei voi velkaantua enempää ja velat lyhenee. Mulla vaan ei ole häävi palkka niin velkojen maksu kestää todella monta vuotta...tsemppiä sulle ja aion lukea blogiasi jatkossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Vaikka tietääkin, ettei ole ainoa, on silti todella tärkeää kuulla ja kohdata kohtalotovereita. Hienoa, että sinulla on jo puoli vuotta ilman pelejä! :)

   Voi olla, että pääsisin helpommalla päästämällä velat ulosottoon jo nyt, mutta sinnittelen vielä. Olen sitten oikeasti tehnyt sen, minkä tässä tilanteessa voin.

   Tsemppiä sullekin! :)

   Poista
 3. Tuttua tekstiä. Tosin mulla tilanne on nyt kääntynyt parempaan, kun "luovutin", eli tein viime kesänä sen päätöksen, että annan velkojen mennä ulosottoon. Eli tavallaan tilanne on karmea, mutta silti parempi kuin vuosiin. Nyt on pikkurahaa ystävien tapaamiseen, mutta eipä niitä juuri ole jäljellä vuosien eristäytyneisyyden ja häpeän jälkeen.

  Ulosotto ei ole vieläkään alkanut, mutta kaikista veloista on jo tullut tiedoksiannot haastemieheltä (eli käräjäoikeudesta), joten ei tässä varmaan kauan enää mene. Kulutusluotot/pankkien luottokortit jätin maksamatta heinä/elokuussa 2018 ja tammikuussa 2019 meni luottotiedot. Luottotietojen menetystä en ole käytännössä huomannut mitenkään. Mutta pitkä on tie ulosottoon, melkein vuosi siinä tuntuu menevän. Mulla siis kyseessä viisi erillistä lainaa, yhteensä n. 40 000 euroa. Ulosoton ulkopuolella maksan vielä yhtä pankin kulutusluottoa, sillä siinä on niin pieni korko, ettei oikein kannata päästää sitä ulosottoon ja sain pankin kanssa sovittua pienemmän lyhennyserän.

  Hävettää, miten tilanne johti näin pahaksi, mutta helpottaa, kun tietää, ettei tilanne ole ikuinen. Huomaa jo nyt, että suhtautuminen rahaan on muuttunut, kun asioita pitää ennakoida ja ensimmäistä kertaa elämässäni mulla on säästöjä sukan varressa! Ei nyt paljon, mutta sen verran, että sillä saa esim. kuukauden ruoat hankittua tai pari laskua maksettua.

  Voimia, et ole yksin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kerroit kokemuksesi! <3 Mukava kuulla, että sulla on alkanut helpottamaan henkisesti ulosoton myötä! Aika pitkä prosessi tosiaan tuo tie ulosottoon. Mulla olisi myös maksettavana ulosoton lisäksi ainakin OP:n laina, jossa takaaja sekä remonttilaina, jossa on myös toinen osallinen. Mutta vielä mennään kuukausi kerrallaan ja katsotaan, miten selvitään.

   Poista